Prix d’Orange

Zondag 3 november 2019 Prix d’Orange om 14.00 uur in Domani, Dominicanerplein 15, 5911 KN Venlo.

In het jubileumjaar 2016 van Sociëteit Prins van Oranje te Venlo (150 jaar) werd het idee geboren voor een stimuleringsprijs voor jong aanstormend talent in de regio Venlo, de Prix d’Orange. Dit idee werd breed omarmd. Daarom heeft de sociëteit de stap gezet en de periodiek uit te reiken prijs ingesteld.

De Prix d’Orange is mede mogelijk gemaakt door Domani Podium voor Morgen. De Laureaat voor 2019 is inmiddels bekend! Vrije entree en inloop vanaf 13.15 uur. Introducees zijn welkom!

Door aanmelding bij de secretaris (per e-mail of post) bent u verzekerd van een gereserveerde zitplaats! Consumpties zijn voor eigen rekening.

Prix d’Orange 2019

Ik ben geen ornitholoog, aan gedetailleerde kennis van vogels ontbreekt het me dus. Ik ben eveneens geen pluimveehouder. Bij de diepvries in de supermarkt zie ik het verschil niet tussen een hen en een haan. De Jocushaan aevel ken ik wel.  En dat een jongen in de puberteit in het Venlose dialect unne herfshaan wordt genoemd, wist ik natuurlijk ook. Wat heeft dit echter te maken met de Prix d’Orange deux mille dix-neuf? 

Aanzwellend tromgeroffel…..

‘De laureaat van de Prix d’Orange 2019 van Sociëteit Prins van Oranje – sedert 1866 en koninklijk goedgekeurd door koningin-regentes Emma, is…

Het tromgeroffel is oorverdovend, maar stopt eensklaps…

Is het creatief jongerencollectief van De Herfshane!’  

Driemaal is scheepsrecht en dit geldt ook voor onze Prix d’Orange, de aanmoedigingsprijs voor jong talent. Jong zijn zeker De Herfshane en gezegend met talent bovendien.

De Herfshane is een wisselend groep van tieners dat zeer begaan is met de vastelaovend  in Venlo en met name in de liedjescultuur die onlosmakelijk verbonden is met dit grote volksculturele fenomeen. Ze worden door gelouterde en professionele mensen gecoacht om zelf liedjes te schrijven, te componeren of over het voetlicht te brengen. De Herfshane zijn de toekomst van de vastelaovend en worden gekoesterd door iedereen ermee begaan. Het is prachtig dat er zo’n grote kweekvijver van talent in onze stad is.

Na rijp beraad heeft het bestuur van de Sociëteit Prins van Oranje alzoeë  besloten de Prix d’Orange deux mille neuf-dix toe te kennen aan De Herfshane.