Bezoek aan Futureland

Zaterdag 13 juli 2019: Bezoek aan FutureLand, Maasvlakte in Rotterdam.

Acht redenen om mee te gaan met de excursie van Sociëteit Prins van Oranje naar Maasvlakte II in Rotterdam op zaterdag 13 juli 2019

Ten eerste:
U reist van het bijna meest oostelijke punt van het Nederland van beneden de grote rivieren naar het bijna meest westelijke punt van Nederland over ongeveer dezelfde breedtegraad. De terugweg is hetzelfde als de heenweg maar toch ook weer anders, omdat u er in omgekeerde richting, om het zo maar eens te zeggen ‘anders’ tegen aankijkt.

Ten tweede:
Mits er geen files zijn (voordeel van de zaterdag) of ander oponthoud lijkt de terugweg voor veel mensen altijd korter dan de heenweg. Dit opmerkelijke fenomeen is door psychologen uitvoerig onderzocht. Hoe de vork in de steel zit, hoort u onderweg.

Ten derde:
De reis voert u door weids platteland en drukkere stedelijke gebieden. Ter hoogte van Tilburg ligt een wooncomplex met de rug pal aan de snelweg. We zagen het tijdens onze voorbereidende reis en vroegen ons af hoe het uitzicht voor deze mensen aan de voorzijde van hun huis is. Dat vertellen we wanneer we er voorbij rijden.

Ten vierde:
Nadat we Rotterdam zijn gepasseerd, komen we in een industrieel landschap en groot havengebied. Het is fascinerend om er doorheen te rijden, omdat je er normaal nooit komt. Op zaterdag is het er rustig en lijkt het soms zelfs uitgestorven. Op zijn zachtst gezegd, vervreemdend.

Ten vijfde:
Maasvlakte II is Nieuw Nederland, in onze jeugd klotste hier water. Aan de aanleg van Maasvlakte II ging een uitgebreide en zorgvuldige fase van voorbereiding vooraf. Als één van de belangrijkste havens ter wereld levert Rotterdam een grote bijdrage aan de Nederlandse economie. Tegen het einde van de vorige eeuw was in het bestaande haven- en industriegebied vrijwel geen ruimte meer beschikbaar. Daarom nam de Nederlandse overheid het besluit de mainport Rotterdam te versterken met de Maasvlakte II.

Ten zesde:
Na vijftien jaar van voorbereidingen en procedures werd in 2008 begonnen met de aanleg van Maasvlakte II. De afronding was vijf jaar later. Onze eerste stappen in Nieuw Nederland zetten we bij het twee jaar geleden geopende Maasvlakte Plaza, een truckparking met alle moderne voorzieningen voor chauffeur en vrachtwagen. In het strakke, moderne gebouw is de vestiging Maasvlakte van het restaurantketen Routiers. Hier genieten we van een fijne lunch.

Ten zevende:
Ons bezoek aan FutureLand stelt ons in de gelegenheid oog in oog te staan met de nieuwste ontwikkelingen in het havengebied van Rotterdam. Dichter bij de modernste haven van Europa kunnen we niet komen. In FutureLand kunt u de haven van de toekomst nu al beleven. Voor ons is er een speciaal programma met een presentatie en introductiefilm.

Ten achtste:
Na het bezoek aan FutureLand stappen we in de bus en gaan onder deskundige begeleiding een excursie maken over de Maasvlakte II. Het wordt een echte ontdekkingstocht, ook voor ons. Hier zijn we nog nooit geweest en zullen er hoogstwaarschijnlijk ook nooit meer komen.

Aansluitend kunt u deelnemen aan een boottocht door de havens, maar dit is optioneel en niet in de prijs inbegrepen. Als u zich hiervoor aanmeldt, maken wij de reservering. 
Sociëteit Prins van Oranje Venlo: geworteld in het verleden en met een open blik naar de toekomst. Meld u daarom aan voor de excursie naar Maasvlakte II.

Bij FutureLand is een reservering onder voorbehoud gemaakt, die per 01 juni vastgelegd dient te worden. Vandaar dat de uiterste aanmelddatum voor deelname 01 juni 2019 is!
In verband met de buskosten is een minimumaantal deelnemers vereist! Introducees zijn van harte welkom!
FutureLand is rolstoel- en rollator-toegankelijk! Voor de bus, presentatie en rondrit ter plekke betaalt u 37 euro p.p. (met code ROTJE).
Overige zaken zoals lunch (13 euro met code LUNCH, waarbij consumpties voor eigen rekening zijn) en boottocht (15 euro met code AHOY) zijn optioneel!

Aanmelding door overmaking van het bedrag op NL 26 INGB 0008 2251 52 t.n.v. Sociëteit Prins van Oranje met vermelding van de betreffende code(s).

Denk aan:
een geldig legitimatiebewijs
smartfone met koptelefoon/oordopjes (voor gratis audiotour)

Wij vertrekken om 08.15 uur vanaf ARRIVA Busstation bij Wilhelmina en om 08.20 uur op de parkeerplaats van het Trefcenter. Voordat wij in Rotterdam aan het programma beginnen is er gelegenheid voor ontspanning, persoonlijke verzorging en een gezamenlijke lunch.
In FutureLand beginnen we met een inleidende Presentatie over het havengebied. Vervolgens volgt een rondrit met onze bus, met begeleiding van een voorlichter. Voor onze reis per bus naar Rotterdam, de presentatie en de rondrit door het havengebied per bus betaalt u € 37,- met Code ROTJE.
Na de busrit is er nog gelegenheid voor een havenrondvaart door Maasvlakte 1 & 2 van 1,5 uur. Hiervoor dient u extra in te schrijven met code AHOY door betaling van € 15,-.
Om 17.00 uur vertrekken wij huiswaarts. Aankomst in Venlo ca. 19.30 uur.